Een kijkje in de keuken

Natuurmens Jac: Dit betekend dat Jac zijn duiven dicht bij de natuur probeert te houden. Dit betekend niet dat Jac nooit de dierenarts bezoekt als hij iets vermoedt maar het betekend wel dat Jac zijn duiven door de jaren heen streng geselecteerd heeft en daardoor een sterke stam duiven op zijn hokken heeft zitten. Zo heeft Jac al zeker 15 jaar geen geelkuur gegeven wat volgens Jac waarschijnlijk ook komt door de dubbele set drinkpotten. Eén dag een pan laten drogen en de geelbacteriën sterven af. Ook allerlei middelen over het voer of door het water is aan Jac niet besteed, dit is alleen goed voor de producent, de duiven hebben het niet nodig. Dat dit voor Jac geen nadelige invloed heeft kunt u wel zien aan de uitslagen, met vroege duiven en hoge prijspercentages wordt dat wekelijks bewezen.
De duiven krijgen iedere week daags na de vlucht een bad. Jac ziet dit als een graadmeter, wanneer de duiven er graag gebruik van maken zit het wel goed.
 
De liefhebber Jac: De band met zijn duiven ziet Jac als een groot ding. De duiven moeten graag op het hok zijn en mogen niet bang zijn voor de baas. Zo voert Jac zijn duiven voor de training een handje voer per 4 duiven zodat ze beter trainen maar dit betekend niet dat de duiven na de training blijven slenteren, nee, ze komen weer graag binnen. Volgens Jac komt dat door de band met zijn duiven.
 
Vutter Jac: Jac heeft het roer iets omgegooid doordat hij met de vut is gegaan. Koppelde hij eerder rondom de kerstdagen omdat hij dan toch vrij was, nu is gekozen om half januari te koppelen. Als de jongen 15 dagen oud worden de ouders gescheiden, de duivinnen met één jong, de doffers met de andere. Alle jongen worden dan op de vloer gezet zodat ze snel leren mee te eten en te drinken. Als de jongen bijna 4 weken zijn worden ze gespeend. Eén keer daags worden de duiven verzorgd, dat was al zo toen Jac nog werkte en dat blijft ook zo. Volgens Jac heeft dit ook geen nadelige gevolgen, dat blijkt ook wel uit de prestaties.
 
De speler Jac: Jac is vooral een vitesse, mid- en dagfond speler zowel met de oude als met de jonge duiven en vooral geen slaaf van het programma, het maakt niet uit als er af en toe niet wordt ingekorfd, het gaat Jac vooral om geweldige uitslagen maken. De duiven worden voor de vluchten getoond maar alleen omdat Jac het gemakkelijker vindt, de duiven laten zich gemakkelijk pakken. Ook zonder te tonen bleken de prestaties niet minder. Bij thuiskomst staat een volle bak vliegmengeling op de duiven te wachten. De geslachten worden regelmatig de volgende dag weer gescheiden nadat ze samen een bad hebben genomen. De dag na thuiskomst wordt dezelfde vliegmengeling gevoerd maar nu met 50% gerst of zuivering. Voor de avondtraining wordt een handje voer per 4 duiven gevoerd zodat de duiven beter trainen. Na de training wordt zoveel gevoerd dat er iets gerst blijft liggen, dit mogen ze de volgende morgen opeten om dan weer te wachten tot de volgende avondtraining.
2 à 3 dagen voor de inkorfdag wordt weer normale vliegmengeling gevoerd. Wel wordt bij iedere maaltijd een handje grit en roodsteen door het voer gemengd. Duivinnen worden net als de doffers gevoerd met dat verschil dat ze in potjes in de spoetnik gevoerd worden. Maar omdat dit hok altijd open staat wordt de gerst die blijft liggen wel weggehaald, dit om de mussen niet uit te nodigen.
Voor de eerste vlucht worden de duiven 3 keer afgericht tot ca. 20 kilometer.